BIROUL MANAGEMENTUL PROBLEMATICII DE GEN

Conferința consilierilor de gen din Ministerul Apărării Naționale


Comunicat presă
nr. 74 din 07.03.2023

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 7 martie, la Conferința consilierilor de gen din Ministerul Apărării Naționale, desfășurată la Palatul Cercului Militar Național, din București.

 

Organizată în marja Zilei Internaționale a Femeilor, 8 martie, și destinată consilierilor de gen desemnați în cadrul structurilor din Ministerul Apărării Naționale, conferința a avut scopul de a spori vizibilitatea femeilor din sectorul de apărare și de a realiza o primă analiză a stadiului integrării perspectivei de gen în structurile militare.

 

Un alt punct pe agenda de lucru a fost discutarea stadiului planului de măsuri al evenimentelor subsumate Copreședinției Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea.

 

Ministrul apărării naționale a spus, în deschiderea lucrărilor, că egalitatea de gen reprezintă o prioritate pentru Guvernul României și că, în calitatea sa de participant la misiuni NATO, UE, ONU şi OSCE, statul român recunoaşte şi integrează perspectiva de gen în toate aspectele legate de activitatea de securitate şi apărare naţională.

 

„Ministerul Apărării Naționale sprijină şi promovează accesul liber şi egal la toate nivelurile ierarhice, pentru femei şi bărbați, civili sau militari. Singurele criterii sunt cele de performanță și profesionalism. Nu există nicio limitare în ceea ce privește participarea și selecția femeilor pentru poziții permanente în cadrul reprezentanțelor militare româneşti pe lângă organizațiile internaționale sau pentru funcții de comandă ori execuție în unități naționale sau dislocate în afara țării”, a apreciat Angel Tîlvăr, precizând că în Armata României există structuri conduse de femei, începând de la unități militare, spitale militare și până la structuri centrale.

 

De asemenea, ministrul apărării naționale a reamintit faptul că instituția militară şi-a asumat rolul de coordonator al implementării Agendei Femeile, Pacea și Securitatea la nivel național și că MApN a fost desemnat Punct Focal Național pentru acest domeniu - care asigură legătura cu organizațiile internaționale şi coordonarea activităților instituțiilor naționale cu responsabilități în domeniu - și a fost ales preşedinte al Grupului Național de Implementare a Strategiei naţionale şi a Planului național de acţiune.

 

„Pașii importanți parcurși de România în implementarea acestui domeniu au făcut ca țara noastră să dețină, în acest an, alături de Statele Unite ale Americii, copreședinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea, constituită la nivelul Organizației Națiunilor Unite”, a spus ministrul Tîlvăr.

 

Cu acest prilej, ministrul apărării naționale le-a mulțumit femeilor din Armată pentru întreaga activitate și le-a urat o primăvară frumoasă.

 

La evenimentul de astăzi au fost prezenți secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, și subsecretarul de stat în Agenția Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Simona Butacu. Activitatea a fost organizată de Biroul pentru Managementul problematicii de gen din Ministerul Apărării Naționale, structură a Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

 

***

În anul 2023, România și Statele Unite ale Americii vor exercita copreședinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea (WPS –FPN, Women, Peace and Security Focal Points Network).

 

Ministerul Apărării Naționale, coordonator național al implementării Agendei Femeile, pacea și securitatea la nivel național, asigură legătura cu organizațiile internaționale şi gestionează activitățile instituțiilor naționale cu responsabilități în domeniu, prin Grupul Național de Implementare (GNI) a Strategiei naţionale şi a Planului național de acţiune, format din reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Agenției Naționale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbați, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 

Biroul presă