BIROUL MANAGEMENTUL PROBLEMATICII DE GEN

Copreședinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea, constituită la nivelul ONUComunicat presă
nr. 36 din 08.02.2023

 
 

În anul 2023, România și Statele Unite ale Americii vor exercita copreședinția Rețelei Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea (WPS –FPN, Women, Peace and Security Focal Points Network).

 

Ministerul Apărării Naționale, coordonator național al implementării Agendei Femeile, pacea și securitatea la nivel național, asigură legătura cu organizațiile internaționale şi gestionează activitățile instituțiilor naționale cu responsabilități în domeniu, prin Grupul Național de Implementare (GNI) a Strategiei naţionale şi a Planului național de acţiune, format din reprezentanți ai: Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Agenției Naționale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbați, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 

Pe parcursul anului 2023, se vor organiza conferințe, seminarii, grupuri de lucru și o serie de evenimente la nivel înalt care se vor desfășura atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, aportul țării noastre fiind focusat pe detalierea Ghidului de funcționare a rețelei și crearea unui set de recomandări privind atribuțiile Punctelor focale naționale. De asemenea, se vor organiza mai multe sesiuni virtuale care vor viza temele specifice domeniului.

 

***

 

Rețeaua Globală a Punctelor focale naționale a fost înființată în anul 2016, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe din Spania, în scopul consolidării procesului de implementare a Agendei Femeile, pace și securitatea la nivelul statelor membre ONU, prin împărtășirea de bune practici și îmbunătățirea coordonării programelor de finanțare și asistență. În prezent rețeaua are 95 de membri și funcționează sub îndrumarea ONU, iar UN WOMEN asigură secretariatul.

 

Biroul presă