BIROUL MANAGEMENTUL PROBLEMATICII DE GEN

Panel pe domeniul FPS în Segovia, Spania, 8 sept. 2023
08.09.2023


În perioada 6-7 septembrie, șeful Biroului managementul problematicii de gen și Punct focal național pe domeniul Femeile, pacea și securitatea a participat la grupul de lucru organizat în marja președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene (UE) în orașul Segovia, Spania.

Grupul de lucru a reunit experți și politicieni din domeniile resurse umane și perspectivă de gen, iar scopul reuniunii a fost acela de a stabili măsurile de adaptare la cerințele UE, în vederea promovării femeilor în Forțele Armate, în raport cu resursele umane existente.

Punctul focal al României, locotenent-colonel Manuela-Elena Bercea, în calitate de vorbitor, a prezentat adaptabilitatea și evoluția Agendei Femeile, pacea și securitatea, în contextul exercitării copreședinției Rețelei Globale a Punctelor focale naționale, și a abordat tema implementării și aplicării Planului Național de Acțiune la nivelul țării noastre, precum și stadiul elaborării celui de-al doilea Plan Național de Acțiune al României.

***
În anul 2023, România și Statele Unite ale Americii exercită copreședinția Rețelei Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea (WPS –FPN, Women, Peace and Security Focal Points Network).

În perioada 1 iulie-31 decembrie 2023, Spania deține pentru a cincea oară președinția Consiliului UE, iar una dintre prioritățile președinției o reprezintă avansarea adaptabilității și evoluției Agendei Femeile, pacea și securitatea.