BIROUL MANAGEMENTUL PROBLEMATICII DE GEN

Implementarea Agendei FPS - Conferința progres și căi de cooperare
06.12.2022


Astăzi, 6 decembrie, la Universitatea de Apărare „Carol I” s-a desfășurat Confeința „Implemantarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea -  progres și căi de cooperare”.
 

Această activitate a avut loc în marja vizitei oficiale pe care delegația Gărzii Naționale a Statului Alabama, condusă de generalul-maior Sheryl Gordon, o execută în această perioadă în România și este rezultatul Planului de cooperare agreat la începutul acestui an, plan ce vizează analizarea stadiului procesului de implementare a domeniului, împărtășirea de lecții învățate și bune practici.
 

Tema esențială abordă în cadrul conferinței a fost rolul femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea, menținerea păcii, acțiuni umanitare, răspunsul și reconstrucția post-conflict.
 

La acest eveniment au participat reprezentanții delegației SUA, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, Institutului Diplomatic Român, Serviciului Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciul de Protecție și Pază, precum și alți reprezentanți ai sectorului academic.
 

Agenda Femeile, pacea și securitatea oferă un suport ferm pentru participarea egală și nediscriminatorie a femeilor în leadership și procesul de asigurare și promovare a păcii și securității. Activitățile planificate vor oferi o excelentă oportunitate pentru îmbunătățirea pregătirii prin schimbul de experiențe acumulate în implementarea domeniului, de către ambele state partenere.

***

Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind Femeile, pacea și securitatea (UNSCR 1325), adoptată la 31 octombrie 2000, afirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea, menținerea păcii, acțiuni umanitare, răspunsul și reconstrucția post-conflict și subliniază importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de promovare a păcii și securității.
 

Din 2000 și până în prezent au fost adoptate rezoluții complementare pe aceasta temă, care formează Agenda Femeile, pacea și securitatea, demonstrând faptul că la nivelul Organizației Națiunilor Unite există un interes sporit și vizibil pentru acest domeniu.