BIROUL MANAGEMENTUL PROBLEMATICII DE GEN

Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor
25.11.2021


25 Noiembrie 2021 - Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor

Prin rezoluția nr. A/RES/54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Această zi este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor. În baza rezoluției amintite, Adunarea Generală a Națiunilor Unite invită guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente, în această zi, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra problemei violenței împotriva femeilor și a sublinia preocuparea constantă pentru implementarea politicilor publice necesare în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice.

De asemenea, începând cu anul 1991, a fost lansată Campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului - adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Ministerul Apărării Naționale marchează acest eveniment prin iluminarea în culoarea portocaliu a clădirii în care își desfășoară activitatea, culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor la nivelul Organizației Națiunilor Unite.